02 oktober 2011

Ten Geleide: “Een gewaarschuwd dier telt voor twee.”



Belevenissen met Sjaak Kraaij en Heer Vos: Een geruststellend woord voor Grote Kinderen.

O-teurlijk kind

Het is verstandig, en ook een goede voorzorg, om bij de aanvang van deze serie ware verhalen voor kinderen juist de verzorgers, de Grote Kinderen, enig zicht te geven op wat hen te wachten staat.




Welnu, de volgende teksten zijn niet voor de teerhartigen. Vegetariërs zullen er niet vrolijker van worden. Kippenfokkers ook niet. Het is niet onmogelijk dat er trammelant uitbreekt bij de Vereniging Voor De Dierenbescherming. Oude wonden die open gereten worden, oude discussies die weer opvlammen. Over zaken zoals: Wat te doen met patent slechte beesten? Moeten wij de slechterikken beschermen of onszelf tegen hen?  Beschermen wij onszelf door hen te beschermen en/of omgekeerd? Dit zijn lastige en gevoelige discussies die we hier niet tot de bodem kunnen uitspitten.

Aan de andere kant: Als de zogenaamde tere kinderziel blootgesteld kan worden aan de ongelofelijke platvloersheid van een Tweede Kamer debat; de smakeloosheid van minstens 90% van de woningbouw sedert WO II; om nog maar te zwijgen over sex reclames op de buis; als dat allemaal kan en door de meeste mensen gewoon gevonden wordt; nou, zou ik dan zeggen, dat soort zaken in aanmerking nemend kunnen we wel een forse dosis Sjaak Kraaij + Heer Vos gebruiken.

Met zorgzame groet,

O. Teur (de)

Naschrift.

Deze verhalen zijn ontsproten bij het naar bed brengen van onze kinderen Gijsje en Merlijn. Zij zijn dus ontstaan als “voor-het-slapen-gaan-verhalen.” De ideeën zijn ter plekke ontstaan en niet als onderdeel van een plan waarbij verhalen “met voorbedachte rade” verteld worden.

Kinderen houden van “voor-het-slapen-gaan-verhalen.” Als ouder krijgt u de kans om uw kinderen met een lach op hun gezicht te zien inslapen terwijl tegelijkertijd enige taalgevoeligheid bij gebracht wordt aan kind en soms ook aan de ouder.

Niet elke ouder kan of wil ter plekke verhaaltjes bedenken. Er zijn prachtige kinderboeken te koop die u van allerlei soorten kinderliteratuur voorzien. Of bibliotheken waar u die boeken kunt lenen. Of u kunt verhalen gratis en voor niks van het Internet plukken.

Deze verhalen, zoals veel kinderliteratuur, zijn niet geheel en uitsluitend voorleesverhalen. Hier en daar is wat uitleg op zijn plaats en ook wat parafrasering. Het zijn nu eenmaal kinderverhalen tevens voor grote mensen.

Geen opmerkingen: